OM OLLE
OCH ÖSTERLEN

Det var på Drakamöllan vid Maglehem som Olle Adolphson vistades och fick inspiration till flera av sina visor. Under 20 år var gårdarna Orelyckan och Björshus Olles hemvist under sommarhalvåren med bestående avtryck i hans vispoesi, likväl som möten med lokalbefolkningen satt sina spår i trakten av Drakamöllan. Han älskade hedlandskapen, dalarna och kullarna på Drakamöllan och geografin ner till Haväng. Olle är begravd vid högt belägna Ravlunda kyrka där man har utsikt över ängarna, Brösarps backar och landskapet ner till havet vid Haväng.

Gustaf Edvin Olle Adolphson, 1934–2004. Son till skådespelarna Edvin Adolphson och Mildrid Adolphson f. Folkestad. Visdiktare, kompositör, bildkonstnär, vissångare och gitarrist. Han slog igenom 1956 med visan ”Okända djur”och var aktiv fram till sin död. Han verkade också som översättare och skrev svenska texten till barnprogrammet ”Fablernas värld” som gick i TV i början av1970-talet. Han var en av de viktigaste personerna i 60- och 70-talets svenska visepok.

Olle-sjung-ute-A3-ok-B

OLLE ADOLPHSON PÅ ÖSTERLEN NR 1

Så sammanstrålar Olle med Carl von Linné i Ravlunda

Kyrka sajt
Bok sajt

Under 2024 kunde vi fira dessa två giganter, visserligen verkade de i olika skrå men kärleken till naturen och Ravlunda delade de, och mer än så.

Olle Adolphson skulle ha fyllt 90 år 2 maj. Den 29 maj för 275 år sedan kom Linné till Ravlunda och beundrade kyrkan i sin dagbok: ”Ravlunda kyrka låg mycket höglänt, omgiven med de härligaste fält, som sluttade på alla sidor och änteligen liksom instängdes med de skönaste skogar. Alltså hade hon den härligaste situation, som man i landet finna kunde.“ Som åminnelse finns en väg i Skepparp vid Haväng uppkallad efter Carl von Linné: ”Linnés väg”.

På samma sätt tillskrev Olle naturen vid kyrkan och dalarna där omkring, och valde även Ravlunda för sin sista vila. 

OLLE ADOLPHSON PÅ ÖSTERLEN NR 2

Träffades Olle Adolphson och Dag Hammarskjöld på Österlen?

Gard sajt
Visa sajt
dag sajt

Här ger vi uppmärksamhet åt tre giganter och en plats: Dag Hammarskjöld, Olle Adolphson, Jan Malmsjö och platsen är Skepparpsgården på Haväng.

Dag Hammarskjöld var generalsekreterare i FN fr.o.m 1953 men även aktiv i 20 år som styrelseledamot i Svenska Turistföreningen. Som vice ordföranden i STF från 1950 spelade han en avgörande roll för att den kringbyggda gården som på 1940-talet tvångsinlöstes till Ravlunda skjutfält, plockades ner och uppfördes på nytt där den står idag på Haväng, och som blivit ett av Sveriges mest omtyckta vandrarhem.

Skepparpsgården invigdes av Dag Hammarskjöld 8 juni 1952. I invigningstalet beundrar han, liksom Linné gjorde, trakten med bl.a. följande ord: ”Haväng. Skepparp. Ravlunda. Tre namn med ekon av Östersjöbrus. Fyllda av blomdoft.” 13 år senare tolkar Olle Adolphson geografin med ”stränderna ljusa och klara, där tystnaden går i kullarnas gräs.” Året är 1965 och Olle skriver visan ”Ge mig en dag”, eller som den blivit kallad ”Österlenvisan”. Detta sker vid en tv-inspelning av programmet ”Skåneland” med Jan Malmsjö som programledare. Det anmärkningsvärda är att visan, som blivit en av Olles mest älskade, skrevs under natten på hans nyinköpta gård Orelyckan innan dagen för framförandet. Jan Malmsjö beundrade prestationen med kommentaren ”Han är fenomenal på det”.

Och så till frågan om Olle och Dag träffades på Haväng. Dag omkom vid ett FN-uppdrag i en flygolycka i Afrika 1961 – Olle besökte Österlen tidigast på 50-talet, så omöjligt var det inte eftersom båda var frekvent på Haväng. Besök gärna Skepparpsgården, så som Dag Hammarskjöld, Olle Adolphson och Jan Malmsjö gjorde, och njut av den stilla tillvaron på Haväng. Boka gärna rum 8 som Dag alltid gjorde. 

OLLE ADOLPHSON PÅ ÖSTERLEN NR 3

Hur hedarna på Drakamöllan blev Olles eget land, hitta dit själv!

Backar sajt
Blavinge sajt
Ljung dsajt

Olles vän Christer Mörner, som ägde gården Drakamöllan vid Maglehem, tipsade 1965 Olle om gården Orelyckan, med anor från 1700-talet och som då bar det vackra namnet Trädeslyckan. Gården var till salu och Olle köper stället som är beläget strax intill det stora hedlandskapet som blev Drakamöllans Naturreservat 1962.

Hedarna på Drakamöllan blev älskade av Olle och inspirerade honom till en stor del av sin vispoesi. Här möts du av vidsträckta gräshedar, unika sandstäppsmiljöer och dungar av frodig bokskog. Ett ålderdomligt odlingssystem med långa perioder av vila har skapat en unik naturmiljö med mycket speciell flora. I backarna blommar väldoftande sandliljor och på sensommaren lyser heden av ljungens lila blommor. På höga punkter har du utsikt ända ner till Ravlundafältet och Hanöbukten.

Kulturprojektet Älskade Olle! arrangerar vandringar på Drakamöllan varje år under augusti då ljungen står i blom, men upplev gärna Drakamöllan på egen hand. Den 3 kilometer långa ”Vita leden” visar vägen. Väljer du istället den 9 kilometer långa ”Blåvingeleden” och en medhavd matlåda får du en halvdag med stor njutning, och du går bokstavligen talat i Olles fotspår.

De sandiga kullarna som mjukt böljar fram bildades när inlandsisen smälte bort. Människan lärde sig tidigt att utnyttja de lättarbetade markerna för odling. Och när träden höggs ned för att hålla alunbruket i Andrarum vid liv blev området än mer öppet.

Men markerna var inte tillräckligt näringsrika för att kunna odlas varje år. Istället infördes trädesjordbruk där området, efter ett par år med råg och bovete, fick vila. Ibland kunde dessa viloperioder vara upp till 10–20 år, och då utnyttjades området som betesmark. Resultatet blev en artrik miljö där växter, svampar och djur som trivs i mosaiken med öppna sandblottor och blommande vegetation fått livsrum. Nektarfyllda blommar lockar till sig fjärilar och här hittar man bland annat den sällsynta svartfläckiga blåvingen.

Här på Drakamöllan har du stora möjligheter att få syn på sommargyllingen. Denna gulsvarta fågel känns nästan för exotisk för våra breddgrader. Tyvärr kan den vara svår att få syn på så kanske får man nöja sig med dess karaktäristiska vissling. Det är främst i lövskogspartierna och längs ån som man hittar sommargyllingen.

Länkar till mer information om Drakamöllan Naturreservat:

Om naturreservatet

Ladda ner karta över den fina Blåvingeleden och den kortare Vita leden 

OLLE ADOLPHSON PÅ ÖSTERLEN NR 4

Så skapade Olle sina gastronomiska höjdpunkter vid Drakamöllan

dreamstime_xxl_244825351sajt
Meny2sajt
naturen_5sajt

Under Olle Adolphsons tid på Österlen på 1960- och 70-talet levde han nära naturen som inspirerade honom inte bara till att skriva visor, utan även till matlagning som var ett stort intresse. Detta har berättats för oss av sonen Carl Kempe och brodern Per B Adolphson.

Olle hade tillgång till ett rikt skafferi av råvaror utanför dörren vid hans hus Orelyckan på Drakamöllan och på övriga Österlen. Julebodaån rann i tomtgränsen vid Olles hus, där fångade han bäcköring också kallad bäckforell. Det kunde enkelt göras genom mete med mask i frilina i ån som med årstiderna skiftade i sitt flöde från stilla till forsande. Olle gick över betesmarken för sin häst Curry, till ån och åter efter fiskelyckan med bäcköringen som då fanns rikt i ån.

Fisken togs ur, vändes i mjöl och stektes i smör. Dill från trädgården, några kokta potatisar och ett par kläm på citronklyftan. Även sill var en favorit och på den tiden fanns den i rikt mått på Österlen - Simrishamn var Sveriges största hamn för sillfisket. Carl Kempe berättar: ”Jag var ofta med Olle i Simrishamn för att köpa fisk, det var torska och sill. Hemma öste Olle mjöl i en påse med salt och peppar, fyllde på med rensad sill och skakade påsen rejält. Sen stektes den mjölade sillen i smör eller gjorde han varianten sotare, då saltades och halstrades sillen i het gjutjärnspanna.”

”Salt sill i papper var en annan favorit" menar Per, "och den rätten skulle alltid serveras med knäckebröd, kavring och till det öl och snaps. Och inte att förglömma skånelamm och stekt gås som det var rik tillgång på vid Drakamöllan.”

Olles genuina intresse för matlagning inspirerade kulturprojektet Älskade Olle! att i samarbete med den berömda gastronomin på Drakamöllan Gårdshotell komponera en 5-rättersmeny med inriktning på Olles favoriter bland maträtter. Evenemanget bar namnet ”Festmiddag till Olle” som genomfördes i samband med konsert på Skepparps vingård och vandring på Drakamöllan. Måltiden inleddes med ”Olles tallrik”. Se hela menyn i bild, kanske kan den och Olle inspirera dig till en god måltid. Duka gärna ett kuvert för din önskegäst: Älskade Olle! Och låt honom sjunga till måltiden. 

footer_trubadur2-2