HYLLNINGSKONSERT
TILL OLLE ADOLPHSON
FREDAG 2 AUGUSTI 

Välkommen till hyllningskonsert vid Haväng med Olle Adolphsons visor och berättelser om hans liv på Österlen. Inramat av vacker natur, god mat och dryck arrangerar vi för fjärde året en friluftskonsert i samarbete med Skepparps Vingård. 

På scen svensk-marockanska sångerskan och kulturprofilen Miriam Aïda med sina musiker Mats Andersson gitarr och Ola Bothzén på slagverk. Du kan förvänta dig intima och groovy tolkningar av Olles visor. Vi återser med glädje vissångaren och gitarristen Anders Anton Påhlsson. Sångduon Systrarna Pyk med Lina och Sofia bankar på dörren till de stora scenerna med sin vackra stämsång, nu kommer de till oss. Trogna och framgångsrika Jesper Nordberg på kontrabas får sällskap av Martin Berggren på piano som annars kan höras på konsertscenerna med egna bandet Martin Berggren Trio.  

Med nya artister för varje år blandat med våra husmusiker och en ständigt växande publik skapar vi Älskade Olle-stämning på Österlen. Han är värd det Olle Adolphson, speciellt i år då han skulle ha fyllt 90 år.  

Plats: Skepparps Vingård. 

Tid: Fredag 2 aug kl. 15-17.30, insläpp från kl. 13. 
Biljetter: 445-495 kr.   

Miriam Aïda är svensk-marockansk sångerska och kulturprofil. Hon har släppt nio album i eget namn, turnerat i Skandinavien, Europa, Brasilien och Japan, medverkat regelbundet i TV och radio, mottagit priser och utmärkelser. Miriams musik kryssar från den amerikanska kusten, navigerar i det karibiska havet och vidare ner till Brasiliens vackra stränder. Nu landar Miriam i vackra Haväng med sina musiker för en intim, ärlig och groovy tolkning av Olle Adolphson. 

MiriamAida_1080x1080
Anders-960×1280-1

Anders Anton växte upp när svensk visa var het under 1960-talet med artister som Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk. Dessa influenser bär han med sig som uttolkare av den svenska visskatten. Evert Taube, Cornelis, Carl Michael Bellman, Olle Adolphson och Dan Andersson utgör ryggraden i hans visrepertoar. Utöver att framträda själv med gitarr samarbetar Anders frekvent med andra artister, bl.a i "Trio Taube" tillsammans med basisten Jesper Nordberg och dragspelaren Lelo Nika Jr. 

Pyks_1280X960


Systrarna Pyk 
är en sångduo med tvillingarna Linda och Sofia Pyk. De är uppfödda på Österlen med anknytning till Maglehem och Haväng som inspirerar dem att skriva egen musik liksom Olle Adolphson gjorde 50 år tidigare. Systrarna Pyk har inlett sin musikbana med sina första inspelningar i samarbete med både Cardiac Records och Sony Music Sweden. Under våren har Linda och Sofia rest i USA för inspiration och inspelningar av nya låtar.

Jesper Nordberg är baserad i Malmö och Köpenhamn, där han studerat kontrabas på Rytmisk Musikkonservatorium. Jesper har arbetat med framstående jazzmusiker och har etablerat sig som en egen röst på jazzscenerna. Han har ett stort intresse för den svenska visan och för folkmusik.

unnamed-4
Martin-Berggren_960x1280

Martin Berggren är jazzpianist, kompositör och pianopedagog. Han har ett brett musikaliskt spektrum med intresse för gränsöverskridande samarbeten med improvisationen som utgångspunkt. Martin kan höras oftast i eget band: Martin Berggren Trio och kom ut med sitt första album 2018. Han har medverkat vid jazzfestivaler och konserter bl.a. med Nils Landgren. Martin har under ett antal år bott i Kina och genomfört en mängd tvärkonstnärliga, internationella projekt med musiker från stora delar av världen. Nu är han bosatt i Lund.

Mats Andersson är gitarrist och spelar med Miriam Aïda. Mats har en framträdande roll i Sverige inom den brasilianska musiktraditionen, både som musiker och pedagog. Han har genom flertalet resor till Brasilien förkovrat sig inom deras musik tillsammans med några av landets främsta och mest namnkunniga musiker. Han jobbar även som arrangör/kapellmästare och kompositör. Mats Andersson har spelat och gjort turnéer i 15 länder. Sedan 2001 är han anställd på Musikhögskolan i Malmö som universitetsadjunkt. 

MatsAndersson_960x1080
OlaBothzen_1080x1080I

Ola Bothzén är trumslagare och slagverkare och spelar med Miriam Aïda sedan 2006. Ola är bosatt i Stockholm, och spelar i fler genrer såsom världsmusik, latin och jazz. Han spelar i flera konstallationer och grupper/artister bland annat Simone Moreno (brasilianskt), Elise Einarsdotter Ensemble med Lena Willermark och Jonas Knutsson (folkmusik/jazz) samt Gustav Lundgren Trio (jazz). Medverkar på Västerviks visfestival sedan tre åren i festivalens ”husband” Fest Totale. 

Charlotte Ulmert är litteraturvetare och författare med examen i etnologi och akademiska meriter i historia vid Lunds universitet. Charlotte har arbetat som lärare på gymnasie- och universitetsnivå. Charlotte har skrivet ”Visan som gåva” om Olle Adolphsons litterära konstnärskap där hon undersöker dikterna och visornas konstnärliga kvalitéer, från 50-talets ungdomsromantiska stil till 90-talets erfarna tongångar. Boken slutfördes strax efter Adolphsons bortgång. Charlottes bok om Olle kommer att finnas till försäljning och signering under hyllingskonserten. Charlotte Ulmert deltar på scen tillsammans med Jan Malmborg under rubriken "Samtal om Olle".

CharlotteUlmert_960x1280I
Jan Malmborg_foto Börje Bengtsson

Jan Malmborg är författaren bakom den Augustpris-nominerade boken ”Trubbel”, berättelsen om Olle Adolphsons liv, utgiven 2020 på Albert Bonniers förlag. Under två år grävde Jan i Olles efterlämnade arkiv och intervjuade anhöriga, vänner och artister. Jan har även varit redaktör för boken ”Ett tomt vitt papper” med prosatexter av Olle Adolphson som 2022 kom ut på Bo Ejeby Förlag.

Räkna med att komma Olle Adolphson nära in på livet under konserten den 2 augusti när Jan Malmborg berättar om Olle och dagen efter vandrar med oss "I Olles fotspår” på Drakamöllan den 3 augusti. Jan kommer även att signera och sälja sina böcker under evenemangen.

Börje Bengtsson är medgrundare till kulturprojektet Älskade Olle!, entreprenör, estradör och Olle Adolphson-kännare. Erhöll 2023 Drakamöllan Nordiska forum för kultur och vetenskaps stipendium för sitt författarskap med boken om Olle Adolphson på Österlen med utgivning under 2025. Efterlysning: Har du träffat Olle eller har något att berätta om honom, smått som stort, är du välkommen att kontakta Börje borje@fahundevenemang.se  

Borje-1080×1080-1
Mat-o-vin

Mat och dryck 

Mat och dryck bokas separat på Skepparps Vingårds biljett-sajt efter du har bokat entrébiljetter:

KÖP MAT OCH DRYCK HÄR

Mat- och dryckesserveringen sker i Skepparps vingårds regi.

INGEN MAT ELLER DRYCK FÅR TAS MED TILL KONSERTOMRÅDET EFTERSOM SKEPPARPS VINGÅRD HAR SERVERINGSTILLSTÅND. Vi rekommenderar förköp för både mat och drycker, vilket ger smidig hantering för dig och för oss, även om vin, öl och övriga drycker, inklusive kaffe och te, samt viss matservering finns på plats under hela eftermiddagen. 

Vingårdens Sommarbuffé (endast förköp) med grillat och vegetariska inslag har blivit en succé – välj att äta innan konserten från kl 13 eller efter konserten från kl 17.30 med sittplats i serveringstält. Systrarna Pyk underhåller med egna visor kl 18-19.

Skepparps Ceasarwrap med kyckling, romansallad, ceasardressing, parmesan finns även som vegetariskt alternativ (som handmat, endast förköp) och passar mycket väl till gårdens egna viner. Kan hämtas ut under hela dagen. Kaffe eller te med kanelbulle är den perfekta pausfikan (endast förköp). Och inte att förglömma: den goda Blentarpskorven direkt från grillen med bröd och tillbehörsbuffé (förköp eller köp på plats).

SÅVÄL ENTRÉ- SOM MATBILJETTER SKA VISAS UPP I ENTRÉN I MOBIL ELLER SOM UTSKRIFT!

Buss_1280x960

Ta bussen till konserten 2 aug!

Simrishamn-Baskemölla-Vik-Mellby-Kivik-Skepparp tur-och-retur

Stig på bussen på utvald hållplats. Vi tar dig ända fram till konsertområdet och samma resa tillbaka. Plats på bussen måste förbokas med ett enkelt mejl till Kiviks Taxi enligt nedan. Bussen tar ett begränsat antal åkande som har förköpt entrébiljett och sommarbuffén, det är ”först till kvarn” som gäller. Bara de som fått bekräftad bokning kan åka med. Resan kostar 150 kr/per person för tur & retur (för enkel resa gäller samma pris). Du får ett färdbevis när du betalar som ska visas upp vid hemresan. Betalning sker på bussen kontant eller med Swish, inte kort!

Välj mellan två turer:
Tur 1 för dig som köpt sommarbuffé att äta innan konserten.
Tur 2 för dig som köpt sommarbuffé att äta efter konserten.

Tur 1
Avresa:
12.20 Simrishamn Station
12.28 Baskemölla Gladsaxvägen
12.35 Vik Kanikevägen
12.42 Mellby skola
12.50 Kiviks torg
12.52 Agdelundsvägen
13.00 Ankomst konserten
Återresa:
17.40 Avresa från Skepparps vingård

Tur 2
Avresa
13.50 Simrishamn Station
13.58 Baskemölla Gladsaxvägen
14.05 Vik Kanikevägen
14.12 Mellby skola
14.20 Kiviks torg
14.22 Agdelundsvägen
14.30 Ankomst konserten
Återresa:
19.00 Avresa från Skepparps vingård

BOKA PLATS PÅ BUSSEN SÅ HÄR:
Mejla info@kivikstaxi.se
Ange följande vid bokningen:
1. ”Gäller konsertbuss 2/8”
2. Vilken tur du väljer – Tur 1 eller Tur 2
3. Ditt namn
4. Antal platser
5. Vilken hållplats ni stiger på vid
6. Ert mobilnummer

Hållplatserna överensstämmer med Skånetrafikens hållplatser, dock är hållplatsen i Kivik vid torget, ej den nya uppe vid riksvägen.

Konsertbussen är ett samarbete med Kiviks Taxi som hanterar beställningen direkt. Vid frågor angående konsertbussen kontakta Kiviks Taxi tfn 0414-70098 eller mejl info@kivikstaxi.se 

Karta-vingard
Karta-vingard-close

Hitta hit

Adress: Skepparps Vingård, Verkaåvägen 56, 277 37 Kivik. Vägbeskrivning: Väg 9 mellan Kivik och Brösarp, vid Ravlunda följ vägskylt Haväng, efter ca 2,5 km ligger Skepparps Vingård. Bil: Kostnadsfria parkeringsplatser i direkt anslutning till konsertområdet. Husbil: Ställplats finns på Skepparps vingård, ej ström och vatten. Ankomst tidigast 12.00 konsertdagen 2/8 och avgång senast kl.10.00 dagen efter 3/8. Pris 300 kr. Bokas här Buss: Skåneexpressen buss nr 3, hållplats Ravlunda kyrka, till fots ca 2,5 km. Konsertbuss: Simrishamn-Skeppars Vingård tur-och-retur med stopp på flera hållplatser. Se information ovan. Boka i god tid! 

Praktisk information

- Större barn är välkomna vi ber er dock att lämna de små barnen hemma.
- Hundar får ej tas med till konserten.
- För rörelsehindrade med rullstol kan platser reserveras, borje@fahundevenemang.se
- Parkering för rörelsehindrade finns nära entrén.
- Medtag gärna mjukt sittunderlag för stol och bänk.
- Vid regn, medtag regnkläder. Paraply är inte tillåtet för sittande publik.
- Det är inte tillåtet att ta med egen mat eller dryck in på konsertområdet.
- Besökare får inte företa ljud- eller bildupptagningar av artisternas framträdande för professionellt bruk. Särskilt tillstånd krävs.

OBSERVERA! BILJETTER KAN INTE ÅTERLÖSAS MEN KAN ÖVERLÅTAS TILL ANNAN PERSON, BILJETT SKA ALLTID UPPVISAS VID ENTRÉ. Vid frågor hör gärna av dig till Börje Bengtsson E-post: borje@fahundevenemang.se Tel. 0702-75 77 66

Arrangör: Fähund Evenemang i samarbete med Skepparps Vingård. 

Övernattning

Österlen är väl värt en vistelse i samband med konserten och vi rekommenderar några alternativ: Drakamöllan Gårdshotell vid Maglehem, Farmors Lycka Gårdshotell i Ravlunda, Ravlunda Bränneri, Havängs Vandrarhem, Agda Lunds B&B, Kiviks Hotell, Brösarps Gästis. Närmaste campingplatser är Ängdala Camping (även stugor) och Kiviks Camping. 

Overnattning

Övernattning specialerbjudande 1200 kr för 2 pers

Välkommen att bo på Kiviks Hotell, Ravlunda Bränneri eller på Farmors Lycka i Ravlunda. Erbjudandet 1200 kr gäller 2, 10 och 11 augusti i mån av plats för 1 rum och max 2 personer inkl frukost. Gäller endast för dig som bokar biljett för vandring.

VILKET HOTELL VÄLJER DU?
www.kivikshotell.se
Boka: info@kivikshotell.se
www.ravlundabranneri.se
Boka: info@ravlundabranneri.se
www.farmorslycka.se
Boka: boka@farmorslycka.se
Ange koden ”Olle Adolphson 2024” vid bokning.

Boende-1280×428-1
footer_trubadur2-2